Érdekes jelenségbe szaladtam bele a minap a Facebookon. Nem először találkozom vele, de ezúttal olyan szinten dühített fel, hogy nem tudtam egyszerűen elsétálni mellette, ahogy eddig tettem. Az emberi hülyeség ellen igenis küzdeni kell, kell az a néhány hang, ha csak halk és nem olyan mellet döngető, mint a magukat legalábbis félistennek gondolók kórusa, akkor is…. kell léteznie, kell hangoztatnia az igazát, hogy azoknak, akik kiutat keresnek az orbitális marhaságok áradatából, legyen mibe kapaszkodnia. De miről is van itt szó?

Hadd tegyek fel egy egyszerűnek tűnő kérdést. Szerintetek mitől lesz egy edző szavahihető? Mitől bízhattok meg abban, hogy amit mond, nem 1. hülyeség, 2. egészségromboló, 3. marketingfogás? Attól, hogy 10% a testzsírja? Attól, hogy kerek a feneke? Attól, hogy ki szponzorizálja, mint versenyzőt? Rossz válasz! Attól, hogy megfelelő szakmai tudása van és ezt alkalmazni is tudja a kliensein. És ezekre a fenti állítások közül SEMMI nem bizonyíték.
Valami elképesztő az a naivitás, amivel a nagyközönség (és egyúttal a potenciális kliensek) az edzőkhöz vagy a Facebookon rajongói oldalt fenntartó versenyzőkhöz állnak. Hihetetlen, hogy le kell írni ezt, de nem egyértelmű, szóval megteszem: kérlek titeket, ne forduljatok olyan edzőhöz, ne helyezzétek a testetek, a fizikai, szellemi jóllétetek és egészségetek olyasvalaki kezébe, aki féléve még azt sem tudta, hogy néz ki egy edzőterem belülről, vagy aki láthatóan kevésbé intelligens, mint ti vagytok. Nem számít, hogy mennyi és milyen versenyt nyert vagy hogy milyen csodálatos átalakuláson ment keresztül, ha nem képes szabályosan végrehajtani egy gyakorlatot egy videón, amit ő maga oszt meg, ha nem tud helyesen leírni egy egyszerű mondatot, ha szakmai tudás nélkül, józan paraszti ésszel is felfogható, hogy elképesztően logikátlan marhaságokat posztol – teszi ezt bármekkora magabiztossággal és bármilyen csodálatos fotó kíséretében, NEM JÓ SZAKEMBER.
Hogyan lenne valaki képes arra, hogy megértse, átlássa, majd gyakorlatban alkalmazza egy másik emberre azt a hatalmas és szerteágazó anatómiai és pszichológiai tudásanyagot, ami az emberi test megfelelő táplálásával, az izmok működésével, a testi-lelki egyensúly megteremtésével kapcsolatos, ha nem képes írásban érthetően kifejezni a gondolatait, vagy nem tud egy alapgyakorlatot a kliense biztonságának teljes szavatolásával végrehajtatni. Ha olyan elemi hibákat vét, amivel már az edzői tanfolyamon sem szabadott volna átengedni? Ha az egyetlen elképzelhető és alkalmazandó diéta és edzésmódszer nála az, amit ő is használ, de semmiféle háttér-információja nincs ennek a működési elvéről és miértjeiről.

Kérlek titeket, merjetek kételkedni! Merjetek kérdezni! Mindenre kérdezzetek rá, amit nem értetek, amiben nem vagyok biztosak, ami fizikai vagy lelki fájdalmat okoz a végrehajtás közben. A “csak” nem válasz. Az “én is így csinálom, nekem működik” nem válasz. A “ha nem tetszik, lehet máshoz menni” nem válasz, vagyis de, válasz, és érdemes is megfogadni, mert valószínűleg ez az egyetlen jó tanács, ami egy ilyet magának megengedő edző szájából elhangozhat. Ha nem tud semmit megindokolni valódi szakszavakkal, DE számodra is érthetően, akkor érdemes nagyon gyorsan búcsút inteni neki.
És beszéljünk akkor kicsit arról, hogy miért nem garancia az illető kockás hasa és szálkás feneke arra, hogy tudja, mit csinál. Először is, vegyük a genetika szerepét. Ebben a sportban ez hatalmas, sokkal nagyobb, mint gondolnátok. Megfelelő genetikával igazából teljesen mindegy, hogy mit csinál az illető, jól fog kinézni. Persze, a jó genetika mellé is kell a munka, ezt senki nem vitatja, senki nem születik Schwarzeneggernek (innen is tiszteltetem a nagy öreget ), de arra lehet, hogy éppen elég, hogy teljesen szabálytalanul végrehajtott gyakorlatokkal és hányaveti vagy esetleg önromboló, egészségtelen diétával is elérje, ami egy átlag vagy kifejezetten rossz genetikájú embernek lehetetlen lenne. És akkor még nem beszéltem a szteroidok hatalmas szerepéről, amik miatt teljesen más szabályok érvényesek a naturál és nem naturál sportolókra. Lehetetlen olyan szálkásságot hozni ugyanazzal a diétával szteroidokkal és azok nélkül, ugyanígy lehetetlen ugyanolyan izomminőséget, izomtömeget és erőnlétet produkálni, és itt még ugyanarról a személyről beszélek. Egy átlagon felüli genetikájú sportoló, aki nem naturál és egy átlagos genetikájú, naturál sportoló összehasonlítása edzés és diéta terén olyan, mintha egy ultramodern versenyautó és egy 10 éves családi Ford próbálna ugyanannyi és ugyanolyan üzemanyaggal, ugyanazon a pályán versenyezni. A vége túledzés, tönkrement szervek, sérült önkép és az érzés, hogy nem voltál elég jó, nem tudtad megcsinálni, akaratgyenge vagy, selejt vagy. Pedig nincs veled semmiféle probléma, egyszerűen másképp működik a szervezeted, és ezt neki TUDNIA KELLETT VOLNA. De feltehetném a kérdést, hogy mi a fenének éheztetnek versenydiétán és csináltatnak napi két kardiót a klienseikkel, ha tudják, hogy nem versenyre készülnek? Vagy miért beszél rá egy versenyző minden egyes klienst a versenyzésre még akkor is, ha tudja, hogy a genetikája és a lelki alkata miatt teljesen alkalmatlan rá? Mióta lett az egészség másodlagos a megjelenéssel szemben egy olyan sportban, aminek elsősorban pont az egészségről kellene szólnia?

Természetesen nem arról beszélek, hogy keressétek fel a legrosszabbul kinéző edzőt, mert ő biztos megmondja a tutit, de ne vegyetek készpénznek mindent, ami kiesik egy ember száján csak azért, mert napi tíz fotót posztol a kockás hasáról a Facebookra. Nem, ez önmagában nem probléma. De igen, akkor probléma, ha emellé semmiféle használható tudás nem társul, csak a csücsöri száj vagy a bamba tekintet. Nekem személy szerint az utóbbiakkal sincs semmiféle problémám, sőt, kifejezetten szórakoztat a jelenség addig, amíg nem kezdik el veszélyeztetni a gyanútlan embereket, akik majd étkezési rendellenességgel, anyagcserezavarral és inzulinrezisztenciával küszködve fogják a fejüket, hogy hol rontottam el?

Mi hát véleményem szerint a fokmérője annak, hogy egy edző, versenyző vagy fitnesz guru megbízható?
Egyrészt a következetesség. Ha valaki folyamatosan ide-oda ugrál a különféle irányzatok között és mindig az aktuálist hirdeti egyeduralkodónak, ő valószínűleg túl impulzív és befolyásolható, nem észérvek alapján dönt. A különféle táplálkozási irányzatok és edzésmódszerek ismerete és elismerése erény, de nem szabad köztük sorrendet felállítani, minden kliensnek másra van szüksége és a jó edzőnek tudnia kell, hogy az aktuális kliensnél melyiket kell alkalmaznia.Másrészt az érvelés megléte vagy hiánya. Szép dolog kijelenteni valamit, de arra érveket is kell tudni hozni és nem, nem elég érvelés az, hogy én, Pistike, aki valamit már letettem az asztalra, ezt mondom. Nos, az a helyzet, hogy Pistike, te nem pincér vagy, hogy dolgokat tegyél le az asztalra, hanem egy edző, akinek kötelessége felelősséget vállalni a kliensei egészsége miatt és utánajárni dolgoknak, amiket nem tud, belátni, ha hibázott és legfőképp nem elszállni a felhők fölé az asztalraletevés okán, hanem alázatosnak maradni és százszor, ha kell ezerszer megmagyarázni mi miért van úgy, ahogy van.

Harmadrészt: elégedett kliensek. A nagy számok törvénye alapján minden edzőnek lesznek hatalmas sikerei, főleg ha kifejezetten népszerű, nagyon sokan járnak hozzá és esetleg a módszerei is kellően szigorúak, így az arra alkalmasnak genetikájúakból kihozzák a maximumot. De mi van a többiekkel? Érdemes utánaérdeklődni az illetőnek, mielőtt a vissza nem térő, csak most, csak neked alkalmakra lecsapsz, mikor a kliensévé válhatsz, mert akinél nem maradnak meg a kliensek, aki igazi átjáróház, aki a nem versenyzői ambícióval rendelkezőknek nem tud semmit nyújtani, annál problémák vannak. Nem hiszem, hogy a következő újdonsült anyagcsere-problémás kliense akarsz lenni, aki utána megmagyarázza magának, hogy ő volt a sz@r, ő csinált valamit rosszul, mert hát Pistike vagy Jucika biztos tudja, hiszen mennyi kupája van, mennyi csodálatos fotója van arról, ahogy az öltözőben pózol és milyen nagyon jól néz ki a duzzadó ér a bicepszén.
Természetesen nem egy egész társadalmi réteget szeretnék kritikával illetni. VANNAK nagyon jó versenyzők, akik egyben nagyon jó személyi edzők is hatalmas tudással, szerencsére nem kevés számmal. De mellettük ott vannak azok is, akik az emberek naivitásán élősködnek (és higgyétek el, sokan még ahhoz is hülyék, hogy ehhez valamiféle rosszindulat társuljon, nem akarnak ők neked rosszat, tényleg elhiszik az orbitális marhaságokat, amiket hangoztatnak) és rengeteg embernek az egészségét veszélyeztetik, akik kliensnek jelentkeznek hozzuk vagy csak bekövetik a rajongói oldalaikat. És igen, ember legyen a talpán, aki a fenti két kategória közül ki tudja választani, hogy ki hova tartozik. Ezért mondom hát, hogy merjetek kételkedni! Merjetek kérdezni! Merjetek szólni, ha valami stimmel! Ne érdekeljen, hogy kinek a kie, hány százalék a testzsírja, ki szponzorizálja, hányak követik, mekkora a bicepsze vagy milyen jó nő, te vagy a kliens, fizetsz neki, kutya kötelessége hát olyan ellenszolgáltatást nyújtani, ami ha nem is ad, legalább nem vesz el az életedből minőségileg.

Ha pedig csak bekövettél valakit, akinek a megnyilvánulásai miatt a józan paraszti ész alapján még az általános iskola padját kellene koptatnia, tégy magadnak egy szívességet és nyomj egy unfollow-t!

Válasz írása:

(opcionális)

Még nem szólt hozzá senki.