Nem tudom, közületek kinek ismerős A békés harcos útja című könyv/film, – ha nem az, szívből tudom ajánlani -, de nekem mostanában nagyon sokat jár a fejemben egy részlet belőle. Arról van szó benne, hogy az ember minden egyes pillanatban döntéseket hoz. Akkor is döntést hoz, amikor folytatja azt az útvonalat, amit megkezdett és akkor, amikor eltér tőle. Miért hozom ezt most fel? Mert megszámolni sem tudom, hányszor hallottam már azt kliensektől, hogy azért nem tud lefogyni, mert eddig sem sikerült soha. Csak én nem érzem ebben a logikát?
Mondok én valamit nektek, amit ebből a filmből tanultam: a szokás a legveszélyesebb dolgok egyike az életben.Elhiteti veled, hogy nem lehet másképp. Hogy nem vagy felelős a cselekedeteidért, nem te irányítasz, nincs más forgatókönyv, mint ami eddig volt. Hihetetlen mérgező gondolat ez, ami beveszi magát az ember elméjébe, lelkébe, személyiségébe és végül nem tud szabadulni tőle. Nem lépsz ki egy rossz kapcsolatból, mert eddig is megvoltatok így? Nem váltasz munkahelyet, habár utálod, mert már úgy megszoktad? És visszakanyarodva a témához: nem tartasz ki a diétád mellett, ha jön egy kísértés, mert eddig sem tartottál ki? Kudarcra ítéled saját magad.
Én, ha visszagondolok mondjuk a két évvel ezelőtti énemre, ami valljuk be, annyira nem nagy idő, már rengeteg eltérést látok, és ha nem is tudom azt mondani, hogy teljesen más személyiség vagyok, de alapokban gondolkodom másképp dolgokról, mint akkor. Soha nem leszel már olyan mint tegnap voltál. A tegnapi ember elbukott, nem tudta megtenni, nem volt képes rá, de a ma embere sem tanul belőle? Miért? És azt tudtad, hogy fizikailag is más vagy? Nem csak kinézetre, teljesen. Az ember minden egyes sejtje más ebben a pillanatban, mint ami hét évvel ezelőtt volt. Akkor mégis mi kényszerít minket ugyanazon keretek közé, ugyanolyan elrontott, félresikerült, elhibázott döntésekhez, amikről rég tudjuk, hogy nem így kellene lenniük, hanem máshogy? Egy valami. A megszokás.

Gondolkodj el azon, hogy mi volt, ami eddig meggátolt abban, hogy rossz időben is elmenj edzeni, hogy nemet mondj valamire, ami nincs benne az étrendedben, hogy egy picit is kilépj a komfortzónádból, magadba nézz és eldöntsd, hogy mi az, amit valójában akarsz. A nekem úgysem sikerül szerintem nem egy gyenge ember szavai, ahogyan ezt mondani szokták. A gyenge ember nem futna neki újra és újra, nem próbálná meg megint, hogy újra és újra elbukjon. Nem, ezek egy olyan ember szavai, aki a szokásainak a rabja. Pedig minden egyes emlék, amit a múlt kudarcaiból őrzöl magadban csak a parányi szövevényes kapcsolatok eredménye, amit az agyadban levő idegsejtek között futnak. Nem valós. Nincsen múlt. Csak a most van. És a mostban van egy döntés. Dönts hát okosan.

Válasz írása:

(opcionális)

Még nem szólt hozzá senki.